De toekenning van warrants in de praktijk

29-05-2021

Dat de toekenning van warrants voor zowel werkgever als werknemer een win-win kan betekenen in het kader van bonusoptimalisatie is ondertussen wijd verspreid. Mits het naleven van enkele voorwaarden is deze vorm van belonen immers vrijgesteld van RSZ-bijdragen, zowel voor werkgever als voor werknemer. Daarenboven zal op deze bonus, in tegenstelling tot bij de cash-bonus, ook geen variabel vakantiegeld verschuldigd zijn.

Of u als werkgever de uitgespaarde patronale kost aan uw werknemers schenkt of u eerst bij uzelf optimaliseert, is een beleidskeuze. Via deze link kan u alvast enkele scenario's simuleren. Hou er wel rekening mee dat uw serviceproviders inzake de toekenning van warrants ook nog kosten zullen aanrekenen. Deze kosten zullen uiteraard vele malen lager liggen dan de patronale RSZ-kost en het variabel vakantiegeld, maar als u het geheel kostenneutraal wenst te houden doet u er goed aan om hiervoor een kleine provisie aan te leggen in uw berekening.

In de praktijk zorg(d)en twee aspecten al eens voor wat administratieve moeilijkheden:

  • De overdracht van de warrants naar de effectenrekening van de werknemer;
  • en de inhouding van de bedrijfsvoorheffing (en verrekening met het nettoloon) enkele maanden na de toekenning van de warrants zelf.

Voor de overdracht van de warrants is het immers nodig dat de werknemer een effectenrekening opent bij zijn financiële instelling. Eens de warrants op de effectenrekening van de werknemer staan, moeten ze ook nog eens verkocht worden. Het risicoprofiel van de werknemer bij zijn financiële instelling strooide hier al wel eens roet in het eten. Jammer genoeg is dit materie waarbij u als HR-professional weinig bijstand kan verlenen aan uw werknemer, aangezien de problematiek zich volledig buiten uw werkdomein afspeelt. Enkele maanden na de toekenning is er dan het belastbaar voordeel, wat uiteraard zorgt voor een flinke inhouding inzake bedrijfsvoorheffing en een (veel) lager, misschien zelfs negatief, nettoloon.

Er bestaan echter zeer mooie oplossingen om hieraan tegemoet te komen. Wanneer u voor deze oplossing kiest moet de werknemer geen effectenrekening meer hebben en kan hij de warrants onmiddellijk (of binnen een beperkte periode) verkopen, waarbij hij het netto-resultaat van de verkoop op zijn rekening krijgt gestort. Uiteraard wordt de mogelijkheid voorzien dat uw belegger-werknemer de warrants nog kan overdragen naar zijn effectenrekening. Op het einde van de afgesproken termijn krijgt u dan als werkgever een overzicht met wie zijn warrants heeft verkocht en wie ze heeft overgedragen, alsook inzake de reeds ingehouden bedrijfsvoorheffing. De verwerking in de payroll is dan nog louter een administratieve formaliteit en heeft voor diegenen die hun warrants hebben verkocht geen impact meer op hun nettoloon.

Aarzel niet mij vrijblijvend te contacteren voor bijkomende info!