Zaterdag niet langer een werkdag vanaf 1 januari 2023
Op 1 juli werd in het Belgisch Staatsblad de wet van 28 april 2022 houdende boek 1 - 'Algemene bepalingen' van het Burgerlijk Wetboek gepubliceerd. Deze wet treedt in werking op 1 januari 2023.
Ik geef toe, wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek zijn binnen HR meestal geen hot topic. Toch staat er deze keer een bepaling in die ook van HR-diensten de nodige aandacht verdient. We vinden in de nieuwe wetgeving immers volgende bepaling terug:
" Wettelijke feestdagen, zondagen en zaterdagen zijn in de termijnen begrepen, behalve indien deze dagen daarvan uitdrukkelijk zijn uitgesloten of indien de termijnen in werkdagen zijn omschreven. Werkdagen zijn alle andere dagen dan wettelijke feestdagen, zondagen en zaterdagen."
Rekenen met werkdagen... dat doen we binnen HR uiteraard al wel eens. In de arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978 staat het woord "werkdag" negen keer vermeld. Met andere woorden: negen keer dat zaterdagen vanaf 1 januari volgend jaar niet meer meetellen.
Hieronder een korte opsomming van de artikels waarin we het begrip "werkdag" terugvinden:
- Artikel 31
Het betreft het artikel i.v.m. de termijn voor het bezorgen van een geneeskundig attest bij arbeidsongeschiktheid en een aantal bepalingen omtrent de termijnen in het kader van de scheidsrechterlijke procedure bij geschillen van medische aard.
- Artikel 35
Het befaamde artikel omtrent het ontslag wegens dringende reden. U weet wel: de dubbele termijn van 3 werkdagen. De eerste termijn van 3 werkdagen is de termijn waarbinnen u het ontslag moet betekenen. De tweede is de termijn waarbinnen u de kennisgeving van de motieven die aan de grondslag van het ontslag liggen moet ter kennis brengen. In de praktijk wordt dit vaak samen met het ontslag zelf gedaan. In deze toepassing krijgt u extra tijd... de zaterdagen, die nu nog wel vervat zitten in termijnen, zullen er immers uit verdwijnen vanaf 1 januari 2023.
- Artikel 37
In dit artikel wordt de procedure uit elkaar gezet hoe u een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur kan beëindigen. Het zit er bij velen waarschijnlijk vast ingebakken dat de opzegbrief op woensdag aangetekend moet vertrekken zodat de opzeggingstermijn kan aanvatten op de maandag er op volgend. Vanaf volgend jaar moet u dat een dagje vroeger doen, nl. op dinsdag. De aangetekende brief zal dan uitwerking hebben op de derde werkdag na de datum van verzending; op vrijdag dus. Nu is dat op zaterdag, maar zaterdag is niet langer een werkdag. U doet er goed aan om hier rekening mee te houden! Indien u de aangetekende brief te laat verstuurd staat er een verkeerde ingangsdatum in (een week te vroeg) en kan de opzeggingstermijn pas aanvatten de week daarna; wat in de praktijk mogelijk alleen maar meer (juridische) hommeles zal opleveren met uw ontslagen werknemer.
- Artikel 49
Artikel 49 bepaalt dat u uiterlijk de eerste werkdag na de dag van de technische stoornis de RVA moet inlichten.
- Artikel 119.9
Voor de volledigheid nog het artikel 119.9 waarin we de werkdag voor de laatste keer tegenkomen. Ook de dienstbode moet zijn medisch attest binnen de twee werkdagen bezorgen aan zijn werkgever.
In de praktijk zal het vooral de impact op het betekenen van de opzeggingstermijn zijn die belangrijk is. Maar ik heb goed nieuws: u kan alvast beginnen het oefenen. Er is geen enkel beletsel om nu reeds uw aangetekende opzeggingsbrief op dinsdag te versturen!